The Trump Debate

First, I hope Mr. Trump forges ahead with the debate, despite the shortsightedness of the cantankerous, arrogant, wishy-washy candidates, who declined to participate.

Second, I hope he will hold the participants’ feet to the fire with the following questions regarding the American healthcare system:

1) What is the essence of medicine?

Answer: A sound, ongoing, non-conflicted doctorpatient relationship.

2) Should the payer (private or public) be allowed to interfere with or influence the clinical decision making, which is accomplished by the two participants who form this relationship?
Answer: NO!

3) What is the sole function of any payer, public or private, in the American healthcare system?
Answer: To be a SIMPLE CLERK and administer the payment of the bill.

4) Why have private payers (health insurance companies) evolved into billion dollar corporations, when their sole function is that of a simple clerk?
Answer: GREED!

5) Why have public payers become so administratively complex?
Answer: GREED! and MANIPULATION FOR POWER!

6) A. Why did Obamacare fail to create one transparent, honest, accountable, easy-to-understand, central-single payer, which everyone could choose to use if it was better for them than sticking with private health insurance carriers?
Answer: I’m not sure. Clearly, the Democrats controlled the entire Congress at the time Obamacare was passed. Maybe enough Democrats were bought off by the private health insurance industry.

6) B. Doctors practice the same medicine, regardless of who the payer is, don’t they?
Answer: If they don’t, they should be removed from the medical profession!

7) What is the purpose of a deductible?
Answer: GREED! To enhance the profit of the company!
Comment: Deductibles are a monetary block to entering into and fulfilling the duties of a sound, ongoing, non-conflicted doctorpatient relationship. They conflict the relationship with dollars or, more precisely, the lack thereof.

8) A. What is the purpose of a high-deductible private health insurance plan with a health savings account?
Answer: GREED!
Comment: We discussed deductibles in the last question. Now, what about management fees for these health savings accounts? These great healthcare thinkers, Candidate Gingrich and Candidate Santorum, should be able to answer the following questions:

8) B. Since you have been a proponent of these health savings account plans with high deductibles, what would the total management fee be at $3 per month per account, if there were 50 million of these accounts in the USA?
Answer: 150 million dollars per month.

8) C. Exactly how does forcing 150 million dollars per month on the Americans, who purchase these high-deductible insurance plans with health savings accounts, benefit them or make their health care better?
Answer: It doesn’t.

8) D. So what is the true purpose of these high-deductible plans with health savings accounts?
Answer: GREED!

9) After you repeal Obamacare, which we all know is a ridiculous sham designed to redistribute wealth and expand entitlement populations thus creating favorable voting blocs, how do YOU intend to remove the greed from our healthcare system, so that the American people can access sound, ongoing, nonconflicted doctorpatient relationships at a price, which by commonsense reasoning, everyone knows is fair and reasonable?

Answer: You won’t! Because you are afraid to directly challenge corporate America in a way, which directly benefits the American people by removing the GREED while maintaining sensible, necessary corporate profit. You won’t! Because you are afraid to put a bridle on capitalism; you might be called a socialist. Oh my God, what would Hayek say?
Comment: To all people with common sense: Capitalism is a beautiful system, which, if you work hard, will greatly benefit you.
Unbridled Capitalism, GREED, is not a beautiful system. We all need to remove it from our thinking!

In the healthcare arena, it is clearly possible to remove the GREED. But it will take tremendous courage!
We can only hope that one of the Republican candidates possesses this courage.

R. Garth Kirkwood, MD
Doctor and Patient
www.equalhealthcare.org
doctork@equalhealthcare.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *